• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Bilda förening!

Varje dag bildas nya föreningar i Sverige. Vill du också starta en, men vet inte riktigt hur det går till? Svaret på den frågan är utgångspunkt för den nya boken Föreningen – från idé till praktik som utkommer senare i vår. – Föreningstanken är lika modern nu som för hundra år sedan, därför ger vi ut den här boken, säger Agneta Fleischer på Studiefrämjandet. (Ur Cirkeln nr 1 2015)

Studiefrämjandet stödjer föreningslivet. Boken Föreningen – från idé till praktik av Mats Lodén är ett uttryck för detta. Den beskriver kortfattat idégrunden för demokratiska föreningar och ger konkreta råd för er som vill starta en förening. Du kan läsa om stadgar, styrelse och mötesformer – men också om förenings-livets viktiga roll i den svenska demokratin.
– En bra och enkel introduktion för alla som vill komma igång med föreningsarbete, säger Agneta Fleischer.

Av landets cirka 200 000 föreningar har många upptäckt att det är en fördel att samarbeta med ett studieförbund. Det gäller oavsett om föreningen är ny eller etablerad.

Tusentals föreningar

Studiefrämjandet samarbetar med tusentals föreningar, till exempel för att anordna studieverksamhet. Studiecirklar i olika ämnen är ett bra sätt att få nya medlemmar. Många föreningar får också praktisk hjälp, till exempel med lokaler, utrustning, och marknadsföring. Föreningsutveckling är ett annat område där studieförbunden ger stöd.
– De flesta lokala föreningar är små och drivs helt av ideella krafter. Många av våra anställda fungerar som föreningscoacher och det är uppskattat, säger Agneta Fleischer.

Vill du veta mer om Studiefrämjandets stöd till föreningslivet, kontakta Studiefrämjandet där du bor.

7 SKÄL FÖR FÖRENING

Varför bilda en förening? Verkar jobbigt och formellt. En facebookgrupp räcker väl, eller ett löst nätverk? Kanske det, men föreningen har faktiskt fördelar. Cirkeln har frågat föreningsrävar och botaniserat bland böcker och webbplatser. Här är sju skäl till att välja förening.

1. Öppen för alla

I en förening får alla vara med. Ställer du bara upp på föreningens grund-idéer är du välkommen.

2. Alla kan påverka

Förening är demokrati i praktiken. Alla kan påverka föreningens framtid. En medlem, en röst.

3. Spelregler

Det finns tydliga spelregler för vad som gäller. Stadgarna är föreningens lag som alla ska följa, eller på demokratisk väg försöka ändra.

4. Livskraftig

Visst kan föreningar upphöra, men de är i allmänhet inte lika sårbara som lösare nätverk. Bra eller dåligt? Om du tror på föreningens idé är det i alla fall bra att den överlever en tillfällig svacka.

5. Växa

Vill ni påverka och bilda opinion är det en fördel att vara flera. Många röster är helt enkelt svårare att ignorera. Tillfälliga aktionsgrupper kan också göra skillnad, men i en förening blir det mer långsiktigt.

6. Pengar och annat praktiskt…

En förening har lättare att få stöd och hjälp. Bidrag från kommunen, projektpengar, låna lokaler… allt sådant är enklare om ni är en förening. Ibland är det till och med ett krav.

7. Tillsammans!

Sist men absolut inte minst, att göra något tillsammans med andra är kul. Påverka samhället, utveckla ett intresse eller vad ni vill! Det är också själva grundtanken med en förening.

Medlemsmodellen – ett sätt att utveckla föreningen

Boken Medlemsmodellen (Hill och Sjöström), med studiehandledning från Studiefrämjandet, är en stor framgång och används nu i hela landet av föreningar som vill utveckla sig och tänka nytt. ”Hur ska vi få fler, aktivare och nöjdare medlemmar?” är själva grundfrågan. Studiehandledningen innehåller diskussionsfrågor och övningar uppdelade på fem träffar.

Läs mer om Studiefrämjandets föreningsutveckling!

Ur Cirkeln nr 1 2015.