• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

En portion graffiti

Konst eller skadegörelse? Fint eller förskräckligt? Åsikterna går isär. Graffiti väcker känslor! Men vad är det egentligen vi ser? Häng med på en grundkurs i sprayburkarnas visuella värld. Hugo Röjgård, Graffitifrämjandets ordförande, guidar och kommenterar sina egna foton som du kan se om du bläddrar i Cirkeln. (Ur Cirkeln nr 4 2017)

Graffitifrämjandet vill lyfta fram graffiti som kulturellt fenomen och konstart, bland annat genom fler öppna väggar där graffiti kan skapas. Sådana finns nu i många städer, och de blir allt fler. Hugo Röjgård önskar en mer nyanserad debatt om Graffitikulturen.

– Det är fel att måla där det inte är tillåtet, men det är inget skäl att förbjuda konstformen. Graffiti är faktiskt en av världens största konströrelser.

Graffitin föddes i New York i slutet av sextiotalet. Uppfinningen sprayburk gjorde det möjligt att snabbt måla på offentliga platser. Sprayade graffitimålningar på tunnelbanetågen skickade meddelanden mellan stadsdelarna Bronx och Brooklyn.

Till skillnad från annan konst, som gärna vill bli odödlig, är graffitin tillfällig. På offentliga platser tvättas målningarna snabbt bort. På de öppna väggarna målas de över med vitt av graffitikonstnärerna själva, så att nya bilder kan skapas.

Graffitikulturen har en massa olika undergrupper. Ett spänningsfält går mellan dem som lägger vikten på graffiti som en aktionsform eller som en kostform. De mer aktionsinriktade vill gärna måla på allmänna platser, och hålla avstånd till det mer ”etablerade” konstlivet.

– Trots olika graffitisubkulturer är språket, fascinationen över bokstäverna gemensamt, säger Hugo Röjgård.

Orden betyder…

Klotter

Ett spontant uttryck, sällan med estetiska ambitioner. Den som klottrar vill chocka eller få folk att skratta. Har funnits sedan urminnes tider – från Pompejis ruiner till nutidens offentliga toaletter.

Graffiti

Ett spontant uttryck, ibland förberett med en skiss. Graffitins estetik har bokstäver som centralt element, även om andra inslag förekommer.
Graffiti kan ses av alla, men riktar sig i första hand till andra graffitimålare. Bilderna bevaras sällan för framtiden, annat än på fotografier, och det är inte heller syftet.

Gatukonst

Gatukonsten riktas till allmänheten, därför är platsen där verket uppförs viktig. Gatukonst förbereds ofta innan det uppförs på plats, och uttrycksformerna är bredare än i graffiti.

Graffitifrämjandet

Startade 2011 och arbetar för att främja graffiti och gatukonst. De vill öka kunskapen om dessa konstformer och skapa ytor att måla på, där målare och publik kan mötas. Graffitifrämjandet har ett samarbetsavtal med Studiefrämjandet. Läs mer på graffitiframjandet.se.

Bläddra i Cirkeln om du vill se Hugo kommentera sina bilder.

Ur Cirkeln nr 4 2017.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020