• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Vilken upplevelsetyp är du?

Några drömmer om att simma med hajar. Andra om att lära sig måla akvarell. En del kan göra nästan vad som helst, bara de får omge sig med trevliga människor. Vi har olika drömmar om livets höjdpunkter. En lagom mix av allt, föredrar nog de flesta. Men det finns faktiskt olika upplevelsetyper? Vilken typ är du? (Ur Cirkeln nr 3 2016)

Vad gör du på fritiden? Vilka upplevelser drömmer du om? För ”upplevelseindustrin” och besöksnäringen är dessa frågor centrala. Det borde den kanske också vara för studieförbund och föreningar. Det handlar om att fundera över vad människor vill uppleva – och hur man kan möta deras behov.

För att försöka förstå vad för slags upplevelser som människor längtar till, kan man tänka i termer av två dimensioner:

Ro eller Risk

Den första dimensionen går mellan ro och risk. En del människor eftersträvar lugn och harmoni, medan andra drömmer om det riskfyllda äventyret.

Flykt eller förankring

Den andra dimensionen går mellan flykt och förankring. De som eftersträvar flykt längtar sig bort från vardagen och vill uppleva det annorlunda. De som tvärt emot dras till förankring, söker fördjupad kunskap och nära relationer till människor.

Om dessa två dimensioner kombineras i en fyrfältstabell går det att urskilja fyra ”upplevelsetyper”: kick, komfort, kompetens och kontakt.

”Men jag vill göra allt, fast inte samtidigt”, kanske någon invänder. Ja, visst, det går inga vattentäta skott mellan dessa ”typer” – och de kan också ha olika stor betydelse under olika skeden i livet.

Typerna säger alltså inte hela sanningen, men kan ändå ge näring åt var och en av oss som vill reflektera över vårt eget sätt att använda vår tid. Vad det är som triggar igång vår lust och längtan.

FYRA UPPLEVELSETYPER

Kicki Kick

Adrenalinet pumpar. Kicki och hennes kompisar tillhör kategorin äventyrare, alltid på väg till nästa stora utmaning. Ofta handlar om att ge kroppen vad den tål, och helst lite till. Men kicken behöver inte alltid ske i form av fysiska utmaningar. Att våga sig på huvudrollen i amatörteaterföreningens uppsättning av Hamlet är också en kick. Omgivningen kan både förfasas och förundras över dessa kick-människors våghalsiga strapatser. Själva har de svårt att förstå hur någon kan nöja sig med att stillsamt lunka fram genom livet. Urtrist!

Kalle Komfort

Solnedgång i Karibien? Barfota på en försommaräng? En espresso på piazza Na­vona i Rom? Kalle komfort är på jakt efter det perfekta tillståndet – det som passar just honom. Känslan är alltid viktigare än tid och plats. När Kalle drömmer sig bort (och drömmer gör han ofta) är det alltid en viss atmosfär han vill uppleva. Romantisk verklighetsflykt, skulle nog många invända. Men sådana kommentarer stör inte Kalle. Han vandrar vidare genom livet i sökandet efter den perfekta sinnesstämningen.

Klara Kompetens

Klara återfinns ofta i Studiefrämjandets studiecirklar. Hennes högsta lycka är att utvecklas som människa och nå nya insikter eller färdigheter. Det kan handla om kreativt skapande eller intellektuella djupdykningar. Klaras drömresa går knappast till en strand (om inte Dostojevskij eller akvarellblocket är med i strandväskan). Inte heller till Kebnekaises topp. Slappna av någon gång, kanske många tänker vid åsynen av Klaras jakt på nya insiktsfulla upplevelser. ”Man lär sig så länge man lever”, kontrar Klara.

Kurre Kontakt

Kurre är flockdjuret personifierat. Höjdpunkterna i livet handlar alltid om lyckade mänskliga möten. När Kurre går studiecirkel är ämnet sekundärt. Om bara folk är trevliga och Kurre får vara med i gemenskapen, då är chansen stor att han blir nöjd och belåten. På resor (nu pratar vi gruppresor) är han en tillgång, som snabbt skapar ett socialt kitt i gruppen. Visst, en del suckar och drar sig undan för att på egen hand upptäcka resmålet. Synd för dem, tänker Kurre och pratar vidare…

DÅ TRIVS JAG ALLRA BÄST

Vilken upplevelsetyp är du? Cirkeln frågade tre anställda i Studiefrämjandet.

Arsila Atai, 42

Verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet i Borås. Arbetar med asylsökande.

Ensamhet är inget för mig, jag trivs bäst bland folk. Ser mig som en stöttepelare som får andra att växa, och gillar verkligen den rollen. Jag behöver inga kickar, då är det bättre med jordnära upplevelser tillsammans med människor.

Malin Lourié, 46

Chef för ekonomicentralen, Studiefrämjandets riksförbund, Stockholm.

Jag behöver inte uppleva nytt hela tiden, men däremot vill jag ha koll på det jag sysslar med – att lära mig saker inom mitt område. Någon längtan att fly från verkligheten har jag inte. Då söker jag nog mer harmoni i vardagen.

Anton Pettersson, 28

Bor i Malmö och arbetar med omställningsfrågor på Studiefrämjandet Skåne–Blekinge.

Oj, det här var svårt, jag är nog lite av varje. Jag brukar vara med på öppen scen i Malmö och testa mina egna nya låtar för publik. Det är ju både risk och kick i det. Jag jobbar med omställning och gillar nya perspektiv. Jag vågar och vill vara lite vilse i mina tankar. Det är ofta en början till förändring.

Artikeln bygger på rapporten Upplevelser i världsklass från Kairos Future AB på uppdrag av Parks and Resorts Scandinavia AB. I rapporten har personer tillfrågats om deras bästa upplevelser i livet.

Ur Cirkeln nr 3 2016.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 31 augusti 2020